Vrijkomen Van Angst

Het feit dat je dit leest, betekent waarschijnlijk dat jij 1 van de miljoenen Nederlanders bent die last heeft van ongewenst gedrag dat ingegeven wordt door een overdreven angst, een fobie of een trauma. Je ervaart het alsof je geen controle hebt over het gedrag, alsof het nu eenmaal zo is en niet kan veranderen. Angstzweet breekt je uit, je grijpt je vast, je gaat hyperventileren, je rent weg…maar goed beschouwt gaat het om angstig gedrag, fobisch gedrag.

Het is niet iets dat je hebt, het is iets dat je doet. En wat jij doet, kun je zelf bepalen en ook zelf veranderen.

Het is logisch dat je niet weet dat je het uiteindelijk toch zelf kunt veranderen…met een beetje hulp maar dat ik kan ik je uitleggen en laten ervaren.

De logica van angst.

Terwijl je er even over nadenkt, zul je je realiseren dat bang zijn heel normaal is. Een angstig gevoel beschermt je tegen gevaren, zelfs die gevaren waar je je niet bewust van bent. Je bang laten voelen is de manier van jouw onbewuste om je bewust te maken van dreigend gevaar.
Natuurlijk moet dat wel zinnig blijven voor jou. Je wilt alleen gewaarschuwd worden als er ook echt iets levensbedreigends aan de hand is.
Het kan tenslotte geen goede strategie zijn om steeds weer te gaan hyperventileren voordat er iets aan de hand is; sterk te gaan zweten voordat er iets gebeurt, of rode vlekken te krijgen, of een adem die stokt, of…

Vrijkomen van angst

Het mooie van het verleden is dat het voorbij is. Dus ook dat moment dat jouw onbewuste dacht dat deze reactie wel goed zou zijn, is voorbij. Helaas heeft jouw onbewuste dat gedrag tot standaard verheven en reageer je nu elke keer zo, soms zelfs voordat er iets gebeurt.
Gelukkig is elk aangeleerd gedrag ook weer af te leren en te vervangen door ander, meer wenselijk gedrag. En dat hoeft geen jaren te duren, sterker nog, het kan in uren. Je hoeft ook geen oorzaak te zoeken want dat moment is voorbij en je weet intussen welk gedrag je wilt veranderen en je weet wat je een beter gedrag zou vinden. Dat is een kwestie van het ene gedrag vervangen door het andere.

Wil je graag ervaren hoe een stressloos leven eruitziet ? Laat het mij weten via de contactpagina en ik bel je voor een vrijblijvend intakegesprek.