Goed Leven, Goed Slapen

NLP richt zich er op om je in staat te stellen om je bijna altijd goed te voelen, goed met je verleden om te gaan en een goede toekomst vorm te geven. Daarnaast zijn goed slapen, goed adem halen en goed eten basisvoorwaarden  voor een fijn en plezierig leven.

 Tijdens mijn coach sessies merk ik telkens weer dat nu juist deze drie zaken vaak te wensen overlaten. Daarom een serie artikelen over goed slapen, goed ademhalen en goed eten. 

Na goed ademhalen is nu goed slapen aan de beurt. Slaapgebrek blijkt het functioneren van onze hersenen sterk te beïnvloeden. Het tast ons geheugen, ons concentratievermogen, ons spraakvermogen, onze reactiesnelheid en besluitvaardigheid en ons gevoel voor tijd en ruimte (planningsvermogen) aan. Daarnaast beïnvloedt het onze emoties en fysieke gezondheid.

Hoeveel slaap heb je nodig? De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft verschilt van persoon tot persoon. Er zijn mensen die met weinig slaap toekunnen en er zijn mensen die veel slaap nodig hebben. Het is een fabeltje dat iedereen 8 uur slaap per nacht nodig heeft. Of je genoeg slaapt is eigenlijk het best te bepalen aan de hand van hoe je je overdag voelt.

Er zijn veel redenen waarom mensen slecht of minder goed slapen Problemen met slapen worden nogal eens veroorzaakt door teveel piekeren. Wanneer dat bij jou ook het geval is kijk dan eens hier voor een effectieve manier om het piekeren te stoppen.

Daarnaast is stress vaak een belangrijke oorzaak van slecht slapen.  Chronische stress haalt je slaap-waakritme onderuit, waardoor je nog slechter tegen stress kan. Doorbreek die neerwaartse spiraal door de stress aan te pakken. Kijk eens hier voor een oefening om stress snel en eenvoudig los te laten.

Natuurlijk kunnen er ook dieper liggende problemen zorgen dat je slecht slaapt. In dat geval is het goed om een ervaren coach om hulp te vragen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Hieronder in elk geval een aantal tips om beter te slapen:

Zorg voor veel licht overdag

  • Veel licht overdag houdt je biologische klok scherp en stimuleert de productie van het slaaphormoon melatonine. In het donkere seizoen is blootstelling aan veel (dag)licht extra belangrijk. Zit je overdag vaak in een donkere ruimte, overweeg dan de aanschaf van volspectrum daglichtlampen.

Dim ’s avonds het licht

  • Als de lichtgevoelige cellen in je ogen ’s avonds minder licht krijgen, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Fel licht of tot laat voor een computerscherm zitten, verstoort je biologische klok. Pas het lichtniveau aan en stop ruim twee uur voor het slapengaan met computeren.

Slaapkamer: raam open, kachel uit

  • Volgens slaapwetenschappers is 18 graden Celsius de beste slaapkamertemperatuur. Zorg voor goede ventilatie; frisse lucht heb je nodig voor een gezonde slaap. In een niet geventileerde kamer ontstaat een benauwd klimaat door de kooldioxide die je gedurende de nacht uitademt.

Je bed is er om in te slapen en maar één ander ding

  • Werk of studeer niet in bed, zet de tv je slaapkamer uit en ook de radio. Je hersenen moeten rust hebben in bed en het bed moet een plek zijn om in te slapen.

Eet een paar uur voor het naar bed gaan geen zware maaltijden meer.

  • Als je lichaam nog druk bezig is met het verteren van je eten kan dit je wakker houden.

Neem melk en/of banaan

  • Neem ’s avonds een half uur voor het slapen een glas melk of een banaan, of nog liever een combinatie van deze twee in de vorm van een smoothie. In melk en banaan zitten stoffen die het melatoninegehalte gunstig beïnvloeden.

Neem een warme douche

  • Een warme douche, of beter nog een warm bad nemen s’avonds helpt je te ontspannen en lekker te slapen.

Let op je ademhaling 

  • Adem bewust in en uit. Tel je in- en uitademing, dit heeft een rustgevend effect. Zie ook het artikel over ademhalen op deze site.

Leg pen en papier naast je bed om dingen op te schrijven

  • Als het gaat om rust in je hoofd wanneer je in bed ligt, mag 1 tip niet ontbreken. Zorg dat er altijd pen en papier naast je bed ligt. Als er iets door je hoofd blijft spelen dat je niet mag vergeten, schrijf het dan op. Op die manier kan je het de rest van de nacht van je afzetten.

Sta meteen op

  • Hoewel veel mensen de wekker in de snoozefunctie zetten om even door te kunnen slapen, bevordert dat het fris wakker worden niet. Je wordt er juist een beetje suffig van. Sta meteen op en ga rustig aan de gang.

Wil je graag ervaren hoe een stressloos leven eruitziet ? Laat het mij weten en ik bel je voor een vrijblijvend intakegesprek.

Nog meer tips?: Lees verder

Ontwikkel een vaste routine die je iedere avond volgt voor je gaat slapen 
Misschien vind je het prettig om een stukje te lezen voor je gaat slapen. Of wandel je even met de hond buiten, drink je een glaasje warme melk.
♦ Ontspan je voor je gaat slapen
Zorg dat je het laatste uur of half uur voor je naar bed gaat geen inspannende of emotioneel inspannende dingen doet. Luister naar wat rustgevende muziek, lees wat in een mooi boek.

♦ Zorg voor een goede matras
Een matras heeft over het algemeen een levensduur van maximaal 10 jaar.

♦ Zorg voor een fijn en passend dekbed
Een te kort of te smal dekbed ligt niet prettig. wanneer je de hele nacht met je bedpartner aan het ‘vechten’ bent over het dekbed, kun je beter kiezen voor twee aparte dekbedden.

♦ Zorg voor een lekker kussen
De ene persoon heeft het liefst een dik en stug kussen, terwijl de ander het prettigst slaapt met een dun en plooibaar kussen. Test uit wat jou het beste bevalt.

♦ Zorg voor voldoende lichamelijke inspanning.
Dat kan zijn een stevige wandeling, een rondje hardlopen of een andere sport. Het beste tijdstip om te sporten is overdag, en dus niet vlak voor het slapen gaan.

♦ Roken kan zorgen voor slaapproblemen
Roken is in principe een stimulerend middel en dit kan de slaap bemoeilijken. Dit kan een extra reden zijn om nu maar eens te stopen misschien.

♦ Drink niet te veel alcohol
Alhoewel alcohol er in eerste instantie voor kan zorgen dat je makkelijker in slaap valt, verstoort het toch je slaapritme.