Na de artikelen Goed ademen en Goed slapen is nu Goed eten aan de beurt.

Daar kun je natuurlijk boeken over vol schrijven en dat gebeurt dan ook nogal eens. Van Paleodieet en Voedselzandloper tot Dr. Frank en Sonja Bakker. Nu ben ik niet van plan om hier nog weer een boek aan toe te voegen maar omdat goed eten wel heel belangrijk is voor een goed leven wil ik er toch iets over zeggen.

Macro- en micronutriënten

Macronutrienten zijn die voedingsstoffen die in grote hoeveelheden in onze voeding aanwezig zijn zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Zoals gezegd, het is niet mijn intentie om een nieuw dieetboek te schrijven dus over macronutriënten kan ik kort zijn.

Belangrijk is in elk geval om gevarieerd te eten zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Eenzijdig eten kan dus leiden tot tekorten. Bovendien bevatten sommige voedingsmiddelen stoffen waarvan je er beter niet teveel van binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan oxaalzuur in rabarber, nitriet in groene bladgroenten maar ook fytinezuur in granen, noten en zaden. Bovendien is gevarieerd eten ook lekkerder en hoef je je ook minder druk te maken over de tegenstrijdige informatie over wat nu wel en wat niet gezond is. Eet dus zo kleurrijk mogelijk (minimaal 5 kleuren op een dag). Kleuren staan voor verschillende voedingsstoffen, hoe meer kleuren je eet des te meer verschillende voedingstoffen je binnenkrijgt. Varieer in dierlijke en plantaardige vetten, bijvoorbeeld dus de ene dag roomboter, de andere kokosolie en weer een andere dag olijf- of palmolie en varieer je bronnen van eiwitten en koolhydraten (over koolhydraten meer hieronder “het gevaar van suiker”)

Micronutrienten zijn die voedingsstoffen die, inderdaad, in kleine hoeveelheden in ons voedsel voorkomen maar wel cruciaal zijn voor een goede gezondheid zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Over het algemeen is er, als het om voedsel gaat, veel meer aandacht voor vitaminen in voedsel dan voor mineralen en sporenelementen. En dat is zeker niet terecht. Een vitaminetekort komt veel minder vaak voor dan een tekort aan mineralen. De oorzaak is heel simpel: door intensieve landbouw is de meeste grond intussen arm aan mineralen. Kunstmest bevat vooral stikstof, fosfor en kalium waardoor het meeste voedsel lang niet meer de hoeveelheden van de andere mineralen bevatten als enige tijd geleden.

Hoe vul je dit dan aan als je het niet uit voedsel kunt halen? Mineralen supplementen hebben niet zo veel nut, deze vorm van mineralen is nauwelijks door het lichaam op te nemen. Zelf gebruik ik een spray van Magnesiumolie en Sole. Van magnesium wordt wel gezegd dat het na zuurstof en water de meest belangrijke stof voor ons lichaam is. Magnesiumolie maak je het beste zelf (commerciële Magnesiumolie is om een onverklaarbare reden nogal duur) door een potje of flesje te vullen met 1/3 magnesiumchloride en verder aan te vullen met water. De term magnesiumolie komt omdat deze oplossing wat vettig aanvoelt. Magnesiumchloride koop je voor ongeveer 10 tot 15 euro per kilo. Hier doe je zeker een jaar mee.

Sole is een verzadigde oplossing van zeezout. Zeewater bevat alle mineralen die we nodig hebben. Het maken van sole is ook weer simpel: vul een potje met 1/3 zeezout en vul het voor de overige 2/3e met water. Daarna schud je de pot even heel goed en het grootste gedeelte van het zout zal dan oplossen in het water. Er zal altijd wat zout overblijven op de bodem dat niet is opgelost, dat kun je gewoon zo laten. Dan neem je 1 theelepeltje van de Sole en dat doe je in een glas water. Zelf drink ik geen sole maar spray het op de huid na het douchen. Je lichaam neemt dan de mineralen op die het nodig heeft en zo krijg je niet teveel natrium binnen.

Het gevaar van Suiker.

Het grootste probleem op voedselgebied in de afgelopen decennia is naar mijn mening de overconsumptie van suiker, of beter gezegd, snelle koolhydraten.

Een teveel aan snelle koolhydraten (geraffineerde suiker, honing, glucose en sacharose, maar ook witbrood, witte rijst, pasta e.d.) zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel en talloze andere problemen. Kankercellen bijvoorbeeld floreren op suiker en hebben suiker nodig om te kunnen groeien.

Ook is er lang gedacht, en nog steeds, dat overconsumptie van vet de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten is.  Maar onderzoeker J. Yudkin liet al in de jaren ’70 zien dat er een veel duidelijker verband te vinden is tussen overmatig gebruik van suiker en hart- en vaatzieken, dan tussen vet en hart- en vaatziekten.

Verder kunnen snelle koolhydraten er voor zorgen dat je resistent wordt voor het stofje leptine. Leptine is het hormoon dat ons lichaam een signaal geeft als we genoeg hebben gegeten. Je kunt je dus voorstellen dat als je niet meer gevoelig bent voor dit stofje dat je continu met een hongergevoel rondloopt en dat overeten aan de orde van de dag is. Met als resultaat: obesitas. En dit gebeurd allemaal zonder dat je dit door hebt. Je lichaam waarschuwt je niet meer.

Suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen is geen goed idee, deze veroorzaken meer problemen dan dat ze oplossen.

Volgens het boek “De mooie voedselmachine” van Giulia Enders wordt de behoefte aan specifiek voedsel, zoals bijvoorbeeld zin iets zoets, veroorzaakt door specifieke bacteriën in onze darmen. Hoe meer snelle koolhydraten we eten, hoe meer van deze bacteriën in onze darmen en hoe meer zin we dan weer krijgen in iets zoets. We moeten dus eerst deze zoetminnende bacteriën uithongeren door een poosje geheel of zoveel mogelijk van snelle koolhydraten af te zien. De hoeveelheid zoetminnende bacteriën in onze darmen nemen dan af en daarmee ook onze behoefte aan snelle koolhydraten.

Behalve goed ademen, goed slapen en goed eten is het natuurlijk ook belangrijk voor een goed leven om je goed te voelen en plezier te hebben in je leven. NLP is een prima manier om hier bij te helpen. Kijk eens rond op de website of neem direct contact met mij op voor meer informatie en de mogelijkheden.