NLP richt zich er op om je in staat te stellen om je bijna altijd goed te voelen, goed met je verleden om te gaan en een goede toekomst vorm te geven. Daarnaast zijn goed slapen, goed adem halen en goed eten basisvoorwaarden  voor een fijn en plezierig leven.

 

Tijdens mijn coach sessies merk ik telkens weer dat nu juist deze drie zaken vaak te wensen overlaten. Daarom een serie artikelen over goed slapen, goed ademhalen en goed eten. En aangezien het eerste (en het laatste) wat we in het leven doen ademhalen is begin ik daar mee.

Het is om te beginnen goed je te realiseren dat je niet voor niets fout bent gaan ademen. Spannende, bedreigende, onveilige of emotionele situaties roepen spanningen op die je adem kunnen doen stokken.

De buikademhaling

Als alles goed gaat, zet je buik een beetje uit als je inademt. Je middenrif gaat naar beneden en door de zuigwerking lopen je longen vol met lucht.

De uitademing verloopt veel passiever: eigenlijk is het de bedoeling dat je helemaal niets doet als je uitademt. Maar omdat veel mensen de neiging hebben hun uitademing ergens vast te houden, is het goed erop te letten of jij ook die neiging hebt.
Mocht dat zo zijn, probeer dan telkens een beetje los te laten. Misschien is dat eng, want loslaten van je adem betekent ook vaak: loslaten van spanningen. Spanningen vaak ontstaan  door een emotie die je niet wilde of kon toelaten.

De natuurlijke ademhaling is zoals een baby ademt: een ritmisch op en neergaande beweging waarbij het hele lichaam mee doet.  Het hele lichaam zet uit bij de inademing en krimpt weer in bij de uitademing. Bij de romp is dat zichtbaar, borst, flanken en buik en zelfs de rug ademt mee. Lees verder

Ademen door de neus

Je kunt het beste ademen door je neus. De lucht wordt dan gefilterd, verwarmd en daarmee vrij gemaakt van bacteriën, stof en vuil. Bij lichte inspanning moet je dus door de neus blijven ademen en blazend uitademen.

Ontspannen buikspieren

Bij het ademen dienen de buikspieren ontspannen te zijn. Daardoor kan het middenrif of diafragma dalen, zich afplatten en er ontstaat een grotere ruimte in de buik voor een volledige inademing. Het middenrif is een grote koepelvormige spier die onder de longen over de buikorganen ligt. Wanneer de buikspieren gespannen zijn, kan het middenrif niet dalen en wordt het ademvolume beperkt. Naast de buik is het goed als ook nek en rug ontspannen zijn, zodat de hele romp deelneemt aan de ademhaling.

Uitademen is net zo belangrijk als inademen

Uitademen is net zo belangrijk als inademen. De buik wordt op het einde van de uitademing iets afgeplat. Er ontstaat een hele lichte spanning op de buik het moment om weer volledig uit te ademen, zodat er ruimte gecreëerd wordt om volledig in te ademen.

Lage ademhaling belangrijk voor de stofwisseling

De diepe lage ademhaling heeft een ritmisch rustgevende uitwerking op het zenuwstelsel. De totale adem beweging stimuleert het herstellende deel van het zenuwstelsel. Wanneer je correct ademt is het middenrif voortdurend in beweging en masseert ook nog eens de buikorganen. Het middenrif is ook een spier die we bewust kunnen trainen. Hierbij geld dat in rust 6 tot 8 keer ademhalen per minuut genoeg is. De meeste mensen ademen veel sneller dan nodig is Veel mensen met vermoeidheidsklachten hebben in rust een snellere ademhaling dan lichamelijk gezien nodig is. Hierdoor gaat ook de hartslag omhoog, krijgt ons lichaam te weinig rust en gebruikt continu energie. Een continu gejaagd en onrustig gevoel is het gevolg.

Concentratieproblemen, overal tegen opzien, gejaagd gevoel in je hartstreek, kortademigheid, minder goed kortetermijngeheugen, nauwelijks uitrusten van slaap, onverwacht spierpijn, koude handen en voeten en hartkloppingen zijn allemaal klachten die voort kunnen komen uit een langdurige snelle ademhaling. Gebrek aan koolzuurgas en glucosevoorraden zijn lichamelijke oorzaken van deze klachten.

Zelf meer rust brengen in de ademhaling

Gelukkig is het niet moeilijk om zelf meer rust te brengen in je ademhaling. Hier  vindt je drie eenvoudige ademhalingsoefeningen. Ervaar zelf  welke van de oefeningen voor jou het beste werkt. Doe een van deze oefeningen twee maanden lang 2×10 minuten per dag en ervaar wat dit voor jou doet.

 

En als je echt de smaak te pakken hebt

 vindt je hier de methode van Wim Hof the Iceman.