Angsten, Fobiën en Trauma’s

Als je last van angst en onzekerheid hebt kan dat je behoorlijk in de weg staan om te leven zoals je dat graag wilt. Angst en onzekerheid zijn vaak het gevolg van een (langdurige) negatieve programmering van je eigen brein. Soms kan dit komen door je zelf, soms door je omgeving of door een negatieve ervaring. Wat de reden ook is, het wordt hoogste tijd om te stoppen met je slecht voelen en weer te beginnen met je goed voelen.

Als je last heeft van (ongewenst) gedrag dat ingegeven wordt door angst, een fobie of een trauma kan dat je behoorlijk in de weg staan om te leven zoals je dat graag wilt. Je ervaart het alsof je geen controle hebt over het gedrag, alsof het nu eenmaal zo is en niet kan veranderen. Angstzweet breekt je uit, je grijpt je vast, je gaat hyperventileren, je rent weg…maar goed beschouwd gaat het om angstig, fobisch gedrag. Het is niet iets dat je hebt, het is iets dat je doet. En wat jij doet, kun je zelf bepalen en ook zelf veranderen.

De logica van angst.

Terwijl je er even over nadenkt, zul je je realiseren dat bang zijn heel normaal is. Een angstig gevoel beschermt je tegen gevaren, zelfs die gevaren waar je je niet bewust van bent. Je bang laten voelen is de manier van jouw onbewuste om je bewust te maken van dreigend gevaar.
Natuurlijk moet dat wel zinnig blijven voor jou. Je wilt alleen gewaarschuwd worden als er ook echt iets levensbedreigends aan de hand is.
Het kan tenslotte geen goede strategie zijn om steeds weer te gaan hyperventileren voordat er iets aan de hand is; sterk te gaan zweten voordat er iets gebeurt, of rode vlekken te krijgen, of een adem die stokt, of…

Vrijkomen van angst

Het mooie van het verleden is dat het voorbij is. Dus ook dat moment dat jouw onbewuste dacht dat deze reactie wel goed zou zijn, is voorbij. Helaas heeft jouw onbewuste dat gedrag tot standaard verheven en reageer je nu elke keer zo, soms zelfs voordat er iets gebeurt.
Gelukkig is elk aangeleerd gedrag ook weer af te leren en te vervangen door ander, meer wenselijk gedrag. En dat hoeft geen jaren te duren, sterker nog, het kan in uren. Je hoeft ook geen oorzaak te zoeken want dat moment is voorbij en je weet intussen welk gedrag je wilt veranderen en je weet wat je een beter gedrag zou vinden. Dat is een kwestie van het ene gedrag vervangen door het andere.

Wil je graag ervaren hoe een stressloos leven eruitziet ? Laat het mij weten via de contactpagina en ik bel je voor een vrijblijvend intakegesprek.